1888 г. Белфаст, Ирландия. Ветеринарят Джон Бойд Дънлоп наблюдава как синът му

...
1888 г. Белфаст, Ирландия. Ветеринарят Джон Бойд Дънлоп наблюдава как синът му
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Шотландски ветеринар качи света на пневматични гуми

1888 година Белфаст, Ирландия . Ветеринарят Джон Бойд Дънлоп наблюдава по какъв начин синът му кара триколесен велосипед близо до къщата им по неравномерен път. Триколката била оборудвана с дървени колела, които не разрешават на детето да се вози комфортно и да развива по-висока скорост. Сър Дънлоп, който е твърдоглав шотландец,  решава да помогне на сина си, откакто му хрумва гениална концепция. Ветеринарят реже градинския маркуч, обгръща го към колелетата на велосипеда, като в началото го напълва с парцали. След като вижда, че триколката се движи доста по-меко и гладко, на Дънлоп му идва концепцията да изпълни маркуча с въздух, като го напомпва с помпа за футболна топка. Гърлото на бебешка бутилка служи като първият вентил. Така ненадейно и за мистър Дънлоп на бял свят се появава първата пневматична гума в света.
Кой е Джон Бойд Дънлоп?
Човекът, качил света на пневматични гуми, е роден на 5 февруари 1840 година в Дрегхорн, Северен Еършир в Шотландия. Получава обучение в Кралското ветеринарно учебно заведение към Университета в Единбург, където учи ветеринарни науки. Завършва образованието си на 19 години и по-късно съвсем 10 години работи по специалността си; през 1867 година се реалокира в Даунпатрик в Северна Ирландия, където основава ветеринарна клиника с брат си Джеймс. През 1871 година се дами и има наследник и щерка. Впоследствие той се реалокира в Белфаст, където реалокира болничното заведение си, която доникъде на 1880 година се трансформира в една от най-големите институции от този тип в Ирландия. И по този начин досега, в който не патентова своето откритие.
Възходът на Дънлоп
Идеята за пневматична гума на Джон Дънлоп скоро се снабдява и с търговски триумф. Велосипедисти, които употребявали негови гуми, почнали да печелят всички надпревари. Този факт притегля вниманието на финансиста Харви Дю Кро. Дънлоп се включва с правата си в новия бизнес на Дю Кро против известна сума пари и малко дялово присъединяване. Двамата с Дю Кро  преодоляват доста компликации, с които се сблъсква тяхното дружество, включително и загубата на патентните права на Дънлоп. Две години след приемането на патента на Дънлоп, той  е анулиран в интерес на по-ранен патент, подаден от различен откривател. Това е  шотландецът Робърт Уилям Томсън (1822-1873), който към този момент е патентовал пневматичната гума по-рано през 1845 година Но с помощта на последвалото всеобщо произвеждане, името на Дънлоп  завинаги се свързва с първата певматична гума.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР